Pustici_Jaromer

Facebook

Tůňky

img_2222.jpg

Statistika

Členové : 14
Obsah : 181
Odkazy : 6
Počet zobrazení článků : 421610
Tábor 2014 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Úterý, 27 Květen 2014 08:06

TÁBOR 2014 -> FOTO ZDE <- (abys ho viděl, musíš kliknout myší)

***

Abychom nezapomněli : začátek tábora - FOTO ZDE

***

 

 

 

 



 

 

14.den

2.8.2014 návrat do civilizace

13. den
1.8.2014

Ráno bylo poněkud zdlouhavé. Možná tím, že se většina budila brzo z nedočkavosti ze žranice. Ale nakonec se přece jen ozvala budící báseň a zanedlouho na to přišla rozcvička ve stylu přípravy na finskou stezku. Oplácávali jsme si nohy, ruce , hlavu ...a prostě se celkově připravili. Po rozcvičce a snídani (houstičky s marmeládou) byla tedy finská stezka.  Závod vedl kolem ohniště, podlezem provázků, pak nahoru a dolů ze strmého kopce.potom vedl bažinou ... pro některé nejhorší zážitek, ostružiním, přes dřevárku a brodem do potoka. Tam několika brankami a zpět na souš na přeručkování / přitahování na tyči a přelezení sítě. Pak opět skok do potoka, kde se pod lávkou běželo a pak ke konci podplavávací překážka. Končilo se u černého stolu. A někteří se pak už jen belkali do týpek pro suché prádlo. Přitom si všichni pomalu balili věci. Aby jsme se moc nepřecpali, měli jsme k obědu jenom gulášovou polévku. Po lehkém obědě se začal balit tábor. Vyndat kufry a postele, vynést dřevo, rošty, sundat lainingy a vůbec všechno složit nás zaměstnalo na  dost dlouho. Jako jídelní vložka posloužili broskvové přesnídávky a oblíbené piškoty ........

 

 

12.den
31.7.2014

Dneska ráno pršelo, ale pak pršet přestalo. A proto jsme si zahráli hru ORLI. Byly 2 hnízda a v každém hnízdě byly vajíčka. Našim úkolem bylo vzít z každého hnízda 1 vajíčko. Pak byl oběd.  Po odpoledním klidu se měl vykřesat poslední oheň. (Vilda)
K večeři byly výborné špízy. Byly totiž vlastnoručně dělané.(Mašinka)

11. den
30.7.2014
Starší měli noční hru lovci lebek, spali v lese (s Evženem a kancem) a dospěláci je nesměli najít. Mladší spali v táboře pod širákem. Eliška, Terka a Karlos zapálili 3 čisté ohně a zeptali se ducha woksipe na 3 otázky. Odpověď zněla : láska, síla a krása. Odpoledne jsme nachystávali hodně dřeva na inity. (Standa)

10.den
29.7.2014

Dnešní den začal stejně jako jiný rozcvičkou a následnou snídaní. K snídani jsme měli chleba s medem a kakao. Po snídani jsme hráli kuličkovou desítku. Měli jsme zajímavou trasu. Proběhli jsme bránou a běželi k potoku (museli jsme se střídat po číslech , která jsme si předem rozdali). Potokem jsme běželi až k hornímu brodu. Potom jsme běželi k lesu, tam nahoru a pak zase dólu a mezi 3-nožkama a zase do cíle. Tato tasa se běžela 2x. Vyhrálo družstvo Karlose. Po hře bylo do oběda volno, zato oběd byl brzy.  K obědu jsme měli polévku(zeleninová),  a duhé jídlo knedlo, vepřo, zelo. Následoval polední klid. pPo sváče2 jsme hráli hru s kelímkama, při ní jsme si vyzkoušeli, skoro všechny indicie. Ta hra trvala poměrně dlouho. Přerušila ji jen večeře. A teď se chystáme na noční  hru LOVCI LEBEK. (Máka)

 



9.den

28.7.2014

Dnes ráno jsme měli rozcvičku jako každý den. Potom jsme se chtěli nasnídat, ale na táce místo housek ležela mapa, na které byly označená místa, kam jsme měli pro housky dojít. Jenže jsme museli ještě najít nůž, máslo a marmeládu. Nasnídali jsme se a potom jsme museli po týpkách nakreslit obrázek z přírodních barev.  (květin, hlíny, listů). (K obědu byla omáčka s kys. okurou a rajčetem...). Při odpoledním klidu byla polovina tábora ve vodě. Ale  potom nám Luděk řekl, že si máme uklidit spacáky, protože začalo bouřit. Pěkné počasí nám naštěstí vydrželo až do večera. Po poledním klidu jsme složili zkoušku odvahy :Převlékli jsme se do plavek a lehli si na zem a Mašina nás polévalastudenou vodou, byla to zábava. Potom jsme se rozdělili na trojice a vyzbrojili se ešusem vajíčkem a 5 sirkami. Každá trojice šla někam do lesa rozdělat oheň. Jeden z trojice vařil vajíčko a dva šli hledat další ohniště. Večer se ale ochladilo a pršelo a hřmělo. Veverky vařili na vodě a Luděk se Símou zahráli (zazpívali) v šapitó. Potom jsme si vyčistili zuby a šli spát. (Zelení brouci)

 

8.den

27.7.2014

Dnes jsme se opět probudili do krásného slunečného rána. Budíček byl o něco později, neboť většina tábora byla znavena noční hrou. Po rozcvičce, snídani, úklidu, ........ nám byla vysvětlena nová hra "Na bizony" . Každý bizon měl 7 životů a všichni lovci se snažili "ponožkovou" koulí bizona ulovit. Ti co ulovili nejvíc bizonů si mohli dát jako první oběd - Mírovy "blbouny". (Leuška)
Po poledním klidu , který se vinou pozdějšího oběda poněkud protáhl, si účastníci tábora hráli na želvy. byl velmi horký letní den, kdy se ani mouchám nechce létat. Hra na želvy spočívá v přenášení otevřené nádoby s vodou na krunýři (na zádech). Cílem hry je, aby každý postupně skončil úplně mokrý. Po svačině nás na okamžik znepokojil příjezd hasičských záchranných sborů z Chvalkovic a Jaroměře. Zavolali je k požáru lesa nad táborem, ale v době jejich příjezdu byl požár zdolán a průjezd táborem zvolili jako ústupovou cestu. Děti si tak mohly nasednout do hasičského vozidla. Zbytek dne byl vyplněn lukostřelbou a lakrosem. (Míra)

 

7.den

26.7.2014

Dnes jsme se probudili do krásného slunečného dne. Rozcvičku mělo Ezo tee-pee. K snídani jsme měli buchty (Ňam) a černý čaj. Po úklidu v tee-pee následovala naše oblíbená hra buben, kde někteří předvedli výborné výsledky. Celkové pořadí bylo:
1. Lojza s 11 korálky
2. Kykoš s 10 korálky
3. Hanýsek s 9 korálky
Po bubnu jsme se umyli a běželi na oběd. Než jsme začali obědvat, zjistili jsme , že se budeme ve dvojicích navzájem krmit. K obědu byly špagety. Při odpoledním kllidu většina šla hrát lakros a zbytek vyráběl. Po odpoledním klidu nás vzal Luděk na divadlo, které začínalo v 18:00. Divadlo bylo o kocourovi v botách. Když divadlo skončilo, zaznělo velké nadšení a potlesk. Po divadle jsme si šli opět zahrát lakros. K večeři byla nějaká pomazánka. Potom byl táborák, ale stihli jsme jen devět písniček a šli jsme si zalulat. Zrovna jsme si šli už lehnout a najednou jsme uslyšeli svolávací píseň, tak jsme rychle běželi. Zahráli jsme si hru, kde jsme museli podepsat u tří lamp, které hlídali strážci. Až hra skončila, šli jsme všichni konečně spát. (Terka)

 

 

 

6. den
25.7.
Dneska dopoledne se šly holky mýt a my kluci jsme dostali za úkol zbraně na lov. Konkrétně luky a šípy (do každého týpka dva luky a šest šípů). Holky od nás postupně odcházely a pak zase přicházely, podle toho, jak se chodily mýt. My se nejdřív vydali na lískové dřevo a pak jsme z něj vyráběli v dřevárce ty luky a šípy. Tak jsme sekali, řezali, ořezávali až do oběda, který vařil Míra, a byl naprosto luxusní. Byly to bramborové knedlíky s vepřovým masem. no a po obědě jsme pokračovali ve výrobě. Po poledním klidu byla zase svačina a po ní čtení příběhu k zamyšlení a udělování orlých per. Protože jsme ještě pořád neměli luky hotové, dal nám Lůďa ještě hodinu a půl na dodělání a pak se šlo střílet. Nejdřív se střílelo na přesnost (do kruhu na zemi) a pak do dálky. Následovala véča a po véče lakros.
Družstvo, ve kterém jsem hrál já, Maruška, Dave, Gogo, Vločka, Klára a Michal , rozdrtilo Luďkovo družstvo 6:0 a jeden s těch šesti gólů se prostě musí zaznamenat, pro další generace. Dala ho Vločka užitím takzvané vloččiny finty (jak jsme to pojmenovali). Ta spočívala v tom, že vrhla klamný výstřel na trojnožku, který samozřejmě minul, ale trefil Karlose do oněch míst (čímž ho na chvíli vyřadila ze hry) a odrazil se zpátky a tentokrát trojnožkou prošel. A byl z toho senzační gól. :-) Potom jsme si na chvíli odpočali a šli jsme zpívat k táboráku. No a zpívali jsme a zpívali až přijel Barban , a tak jsme zpívali a zpívali i s Barbanem, a potom už jsem si jenom ,,zalulali" a šli spát.
(Kykoš)

Puštík Indián
PLEŠATÝ JEŠTĚRKY
podle písně Hlídač krav

1. Když jsem byl malý
říkali mi naši
pečuj o svůj chrup ¨
a čisti si uši
aby z tebe nevyrost
ňákej chuligán

2. Já ale věděl
že je to v suchu
budu se mejt jednou za měsíc
a budu se šťourat v uchu
tak jsem najednou řek
chci bejt Puštík Indián

Rf: Já chci mít čelenku s peřím nahoře
jíst brambory a mejt se v potoce
od rána pocelý den,
chodit na dříví jen

Báseň

Na puštickém táboře,
máme se všichni moc dobře.
¨
Jíme sušenej chleba
od oběda do oběda

Moudrost bílých hledáme
snad to v klidu dáme


Mrňouskové
TERKA A SPOL.

Puštíci ochránci přírody
už si zase svůj tábor staví
a tak si užíváme prázdniny
hrajeme hry a chodíme na dříví

Rf: A tak si to tady užíváme
a proto dobrou náladu velice máme

Každý večer máme táborák
zpíváme písně a tančíme
Táda šel čůrat na Jožina
Síma začala kytku zpívat

Rf:

Hrajeme tu také spoustu her
buben, finskou a ostaní
jsme rádi tady společně
a tak se přidejte ať jsme šťastni

Rf:

Báseň

Žijeme si v tee-pee,
říkáme si vtipy.
Každé ráno rozcvičku máme
a pak si dobrou snídani dáme

Potom se do příběhu vžijeme
a nějakou hru si zahrajeme
Dáme si do rukou hodně mýdla
nandáme si do ešusu hodně jídla

Odpolední pauza - čas výroby
a pak si zalezeme do vody¨
Po večeři si u ohně zazpíváme
dobře se tu všichni máme
společně si zaluláme
a poté si pospáváme


ORLI 
MAŠINA A SPOL. (Ptáčata)

1. Na začátku cesty za poznámím
vyrážíme s odhodláním
s holýma rukama , amuletem,
začínáme, tak pojď , už jdem.

Rf: Vím, že to bude kříž.
Vím, že to dobře víš.

2. Do portálu vstoupíš, buď připraven,
indiánskou vesnici zříš.
Cesta bude dlouhá, namáhavá,
ty na cestu se vydat smíš.

Rf.....

Báseň

My máme náš tábor rádi
jsme tady všichni kamarádi
my bydlíme v týpíčkách
oheň září v jiskřičkách
Hrajeme tam spoustu her
buď to nech a nebo ber.


 

 

 

 

5. den
24.7.

Rozcvičku dnes měla Markéta a její tee-pee. K snídani byl chleba s medem.Potom jsme zašli hledat dřevo na oheň. Mezi tím se však po deseti minutách muselo každé tee-pee zastavit v lanovém centru a hledat další indicii. Bohužel se našla až po vystřídání všech tee-pee.
Byla  na stromě asi 3 metry vysoko. Ještě před tím jsme byli v lese a tam jsme hráli hru, kde se muselo běhat. Každá rodina vždy vyslala jednoho člena, který běžel k prvnímu stromu. Potom běžel vyzvednout dalšího člena rodiny, s kterým běžel k druhému stromu a tak dále.
Po obědě byla další hra o indicii. Jednomu členovi rodiny zavázali oči a odvedli ho do pryč. Potom se vrátil do tábora a začal kreslit mapu. Ostatní členové se pak vydali hledat indicii. Pak se rozdělal oheň a zpívalo se, ale ne normálně - byla tady návštěva, která hrála na kytaru. Poté už jen večerní píseň a spát. (Davídek)

 

 

 

23.7.2014
4.den
Den začal klasicky - písnička, Mírova potoková rozcvička, snídaně (houska s marmeládou + kakao). Potom jsme vymýšleli obranu tábora. Následovala dosti ,,kravavá hra" - člověče nezlob se, pár odřených končetin, asi pět unavených dětí... normálka.  Po obědě jsme si zahráli další deskovku - scrable. Bylo to jako normální scrable, ale pro písmenka jsme museli běhat na různě vzdálená stanoviště.  Při hře ale přijela návštěva, šaman ze vzdálené vesnice, s kterým jsme provedli rituál , kdy jsme vyráběli tři sáčky tabáku, do kterých jsme našeptali přáníkteré jsme okouření vonnou směsí hodili do ohně. Po rituálu nám úžasně zahrál na relaxační nástroje. Pak jsme chtěli ten scrable dohrát, ale zase nás něco "vyrušilo". Šamanu se podařilo vyvolat dobré duchy, které jsme nejprve museli rozpoznat podle sošky na oltáři v tee-pee, potom je chytit a odvést do tábora. A nakonec spánek. (Karlos)

 



 

 

EZO tee-pee (Síma a spol.)

Báseň

Na táboře u miskolez
Vojta z lesa s dřívím vylez

U potoka ve vodě
koupeme se v pohodě

Hezké věci vyrobíme
deníček si vyzdobíme

Jsme u ohýnku v týpku
a jsme tady v klídku

Kdo chce zažít legraci
příjde k nám do týpka
uvidí tam Tomáše, Karlose
Vojtu a Filípka.

Píseň

Prší prší, jen se leje
na tábor hned pojedeme
Déšť nám vůbec nevadí
slunce nám to napraví

R: bum, bum

2. Jmenujem se Ezo Tee-pee
sluce nám tu stále svítí
najdem archu úmluvy,
protože jsme šikovný

R: ..

3. Zavoláme EZO TýVý
karty nám cestu rozsvítí
Jolanda nám pomůže
jak to nejlíp dokáže

R:

 

 


Zelení brouci ( Markéta a spol.)

Báseň

Každoročně jezdíváme
do údolí Miskolez
tábory tam pořádáme
kde nádherný je les

Hry hrajeme každý den
je to super zábava
Je to jako krásný sen
vládne dobrá nálada

V tee-pee všichni žijeme
jako indiáni
Jednou za tábor se myjeme
i když ne moc rádi

Lůďa je náš náčelník
a šamanka je Šimi
Bojujeme o zpěvník
a skádáme rýmy.


Píseň (Jedem do Afriky)

R1: Jedeme na tábor,
jedeme do Miskolez
jedem za zábavou
ví o nás celičká ves

R2: My jsme , my jsme, my jsme , my jsme indiáni, haw

R1: .....

1. Koupem se v potoce,
běháme po louce
ve tmě je veselo
i když se stmělo

R1:.......
2. Program je suprovej
všechno je tu OuKej
oheň je v týpíčku
zpíváme písničku


 

 

 

22.7.2014
3.den
Ráno jsme měli rozdvičku, běhali jsme štafetu. k snídani jsme měli chleba s máslem. Po snídani přijeli Dufkovi.. Potom jsme háli hru na jelena. Potom jsme vyráběli domovní znamení. Potom jsme měli oběd: květákovou polévku, brambory s masem. Potom byl polední klid. Po odpolením klidu jsme šli na druhou zkoužku.. Museli jsme přenést posvátný oheň k posvátným skalám.  A indicie je DUŠE. Pak jsme se vrátili do tábora a měli jsme večeři, byl chleba s paštikou. Potom byl táborák, zpívali jsme písně a hráli šachy, bylo to super. (Jakub Dufek)

 

Čumugumu (Míra a spol.)

Báseň

Na táboře puštíků
užijem si srandy
Budem dělat rotyku
až nám prasknou kšandy

V táboře je mnoho holčiček a kluků
Neleknem se toho
střílet budou z luku

Nebojí se porážky
poctivě se snaží
Překonají překážky
i když slunce smaží

 

Píseň

R: My z týpí Čumugumu vidíme to jasně
ze samé euforie budem skládat básně
Děti se do týpek už brzo uchýlí
a my si kafe dáme, to nás posílí

1. Tábory Puštíků, kam rádi jezdíme
do toho údolí, všichni se vracíme
užít si přírody, vás děti učíme
rádi vám předáme, všechno, co umíme

R:

2. Na tábor Puštíků spolu jsme odjeli
zase se setkali se svými přáteli
s večerním ohýnkem písně si zapěli
lepší než ležet doma ve své posteli

R:

21.7. 2014
2. den

Ráno po probuzení jsme měli rozcvičku, kterou vedl Kykoš. Pak byla snídaně, houska s marmeládou. Následovala ranní hygiška a úklid týpek a konečně zazněla svolávačka a Lúďa nám řekl, že předpověď počasí hlásí déšť na dnešní  odpoledne. A tak si máme nanosit dřevo alespoň na další dva dny do tee-pee, protože by bylo po dešti mokré a mokré dřevo nehoří.  zazpívali jsme si jídelní píseň a byl obídek.  Následoval polední klid, ve kterém jsme byli  v potoce, hráli Bang a šachy a nebo vyráběli náramky. (Gogo)
Jak si tak děti vyráběli své náramky, atd, začal veliký déšť a k tomu se přidala i bouřka. Všichni seděli v šapito a koukali, jak hezky prší.  Potom nám Lůďa řekl, ať jeden člověk se jde podívat do svého tee-pee, aby nám nekapalo do postele. Když to udělalai, přiběhli si ještě pro kyblíčky, protože jim kapalo  ze dveří nebo z teepeeovek, . Mezitím , co pršelo, byla svačina, jogurt a houska. Když jsme se najedli na chvíli přestalo pršet, ale opravdu jen na chvíli.
Moc dlouho to netrvalo a přestalo pršet, a Lúďsa nám pověděl, že jestli chceme dostat zpěvníky, musíme říct básničku a písničku. Hned poté, co nám to řekl, jsme ještě dodělávali své deníky, které jsme dostali na to, abychom si tam mohli  zapisovat , co se nám na táboře líbilo, nebo nelíbilo a zezadu si budeme lepit pírka za dobré skutky. Všichni se tedy poté rozebrali do svých tee-pee a vymýšleli své písničky a básničky. Když jsme se znovu sešli u ohně , začínali se svými výtvory odzadu , to znamená od vedoucích.  Jak dozpívalo poslední tee-pee, dostali všichni své nové zpěvníky. Zazpívali jsme pár nových písniček, zalulali jsme si a šli do spacáků. BYL TO MOC HEZKÝ DEN. :-) (vLOČKA)



TEE-PEE NOVÉHO PŘÁTELSTVÍ  (ŠIMI A SPOL)

Píseň

Ach velký duchu, já nemám tuchu
kde archu hledat mám
přes všechy prachy, přes všechny strachy,
nemůžu hledat sám.

Mám jedno přání, páč nemám zdání,
s kým do toho mám jít,
Ach velký duchu pomoz mi trochu
přátelé najít

Ach velký duchu, popřáls mi sluchu
teď už vím koho vzít
Ohýnek, Market, Julča a Kuba
budou nademnou bdít

Báseň

Večer jsou táboráky a písničky
ráno budíček a rozcvičky
přes den pak hry a soutěže
přeruší je chutná večeře

Když si jdu pro ešuš občas bosky
bodaj mě do nohou pačvarové kostky
já našlapuji po špičkách a výkřiky auky, auky
můj hlas se nese po vodě až na konec louky


Lidsvo řičí, budny jedou jídelní píseň,
A mě přepadá z nenadání neblahá tíseň
budu první v umývárce, zbyde na mě desinfekce
abych dostal kousek žvance?

 

 

 

 

20.7. 2014

1.den

Ráno po čaji, kávě a vydatné snídani od Kykošovců, jsme se pustili do posledních úprav. mezitím se Vločka, Klárka, Gogo , Maruš, Kykoš sa Lukin sbírali řezati a roznášeti dřevo do tee-pee , vedoucí chystali pro děti pěkný program. K obědu  jsme dostali gulášovou polévku a maso na kari s rýží, kde trpěli slabé nátury na pálení v puse. Po odpočinku jsme vyčkávali na příjezd dětí. Po jejich příjezdu jsme se rozdělili do tee-pee a pomohli jim nanosit věci. Když se trochu rozkoukali, posadili jsme se do kruhu okolo ohniště a řekli si pravidla tábora. Potom byla večeře (chléb s česnekovou pomazánkou). Po večeři vzal Luděk děti k prozkoumání okolí. Mezitím chytali vedoucí pro děti překvapení. V jedné části cesty dětí se objevila televize. Luděk měl náhodou ovladač a zapnul ji. V televizi zrovna běželi zprávy ze světa. Začalo se Evropou (Míra), Afrikou (Síma), Asií (Markéta)  a končilo Amerikou (Šimi). Děti byly ne zrovna veselými zprávami uvedeny do děje tábora.  Jejich cesta ale ještě neskončila. Děti museli projít osvětlenou cestou moudrosti, kde se musewlkaždý nakonci podepsat  na listinu úmluvy. Potom každý dostal na krk amulet. Všicni jsme se pak portálem přesunuli k ohni. Někteří si zazpívali , jiní se šli umýt a spát.Po večerní písni už byl krásný tichý večer. (Markéta)

 

 

 

 

Předtáborové dny

18.7.- 20.7.2014
Jak už bývá dobrým zvykem, musíme tábor připtravit před příjezdem dětí.Veškeré prácce se začali dělat hned jak jsme přijeli.  Vykasali jsme tee-pee aby se pořádně vyvětraly, všude se posekala tráva, nanosilo se vše potřebné , postavilo se lanové hřiště a připravila se jídelna i s kuchyní. Vyzkouseli jsme si hlasivky při jídelní písni a dali jsme si výborný oběd od Míry(Kuřecí vývar se zeleninou a udlemi a rýže připravená ve stylu kung-pao). Jako desert jsme měli narozeninový dort od Lukáška. Po výtečném jídle a chvilce odpočinku jsme se všichni pustili znovu do práce, k večeru už práce ubývalo a tak si někteří začali hrát, např. šachy, bedminton.... Síma vytvořila čúrometr a spousta z nás vyzkoušela kvalitu a teplotu vody.  K večeři jsme dostali výtečné nudle a poté jsme si povídali, hráli na kytary a vesele zpívali. Pak jsem se všichni rozešli do svých tee-pee. (Markéta)



 

18.7. 2014 - 14:00 hod. Pracovní četa se sjíždí , odjezd


Foto tábořiště - ZDE

 

 

Jedou snáma : Vilda, Standa, Ondra Č., Kuba, Michal, Filip, Terka, David, Lojza, Karlos, Kykoš, Anežka,, Adéla Z. Míša Z.,Jirka,,Vojta, Adéla M., Tomáš P., Klárka, Vločka,  Máka, Julča, Hanys, Oheň, Lukin

 

Velitelé tee-pee :

 

1. Terka  : Klárka, Lukáš, Michal, Ondra Č.

2. Kykoš/Eliška : Jirka, Tomáš P., Lojza

3. Markéta : Vločka, GOgo, Miška, Áda Z.

4. Šimi: Oheň , Kuba, Máka, Julča

5. Mašina: David, Hanys, Vilda, Áda Marková

6. Síma : Filip, Vojta, Karlos,Standa

 

 

 

 

Náčelník : Luděk Anders

Pomocníci náčelníka : Kateřina Hátlová(Mašina), Markéta Frnková, Eliška Andersová

Šaman : Lucie Šimečková(Šimi)

Strážce pokladu : Pavlína Andersová(Pavča)

Hlavní logista a odborník pro styk s civilizací: Miroslav Smrčka(Míra)

Zástupce šamana: Simona Dušková (Síma)

Zdravotník: Leona Cihlová(Leuška) + Táda + Majda

 

 

Aktualizováno Pondělí, 08 Září 2014 05:52
 

Banner