Pustici_Jaromer

ZO ČSOP Puštíci

Facebook

Tůňky

img_2222.jpg

Statistika

Členové : 14
Obsah : 181
Odkazy : 6
Počet zobrazení článků : 421763
Březový ostrov PDF Tisk Email
Napsal uživatel Administrator   
Pátek, 13 Březen 2015 05:41

 

 

 


Druhá zpráva z ostrova:

 

Nejdřív musíme vysvětlit, kdo patří mezi obyvatele a návštěvníky ostrova. Stálými obyvateli jsou Jolanka, Jonášek, Jáchymek, Anežka, Ivanka a Zdena. Návštěvník je prakticky každý, kdo zrovna pobývá v okolí ostrova - tedy naše sestřenice, bratranci a samozřejmě Kryštof. Máme také ostrovního psa – jezevčíka Fanču.

Po několika návštěvách se nám podařilo splnit všechny úkoly. Máme už mapu i erb Březového ostrova (kupodivu je v erbu březový lístek). Všechny nás moc bavilo pojmenovávání rostlin:

KOPŘIVA – PÁLIVKA

JAHODA – JÍROVEC (nevím proč, ale tohle jméno se Jolance asi líbilo)

ŠŤOVÍK – HRYZÁTKO

ORSEJ – LEKNÍN LESNÍ

JEŘÁB – VĚTROVEC LÉKAŘSKÝ

A rostliny, které neznáme pravým jménem:

SALÁT, PLACATINDA, KARKULKA (ten list byl totiž červený), ZUBATKA PLACATÁ

Uklidili jsme pozůstatky ovčí ohrady, která se zde kdysi dávno nacházela a upravili jsme si pozorovatelnu.

Narcisy už odkvetly, ale teď tu kvete spousta fialek a ze země vyrašily listy konvalinek. Pod kůrou spadlé břízy jsme pozorovali mravenčí hemžení.

A nakonec naše pověst:

O BŘEZOVÝCH VÍLÁCH

Tam kde se nyní rozkládá Březový ostrov, byla kdysi dávno překrásná paseka a na ní hospodařilo několik víl. Každá kytička, travička, i brouček měli na pasece své místo a všem se tam dobře dařilo. Nejkrásněji bylo na pasece za úplňku, když víly tančili své vílí tanečky.

Jednoho dne přišla do té krajiny ošklivá čarodějnice. Sama neuměla nic pěkného vytvořit, ale ráda ničila vše, co udělal někdo jiný. Půvabná paseka jí byla trnem v oku a když zjistila že se o ni starají víly, zaklela je v břízy. Tím se naplnil její osud – z čistého nebe sjel blesk, zasáhl čarodějnici a ta se změnila v mohutný dub na okraji paseky. A protože se už nikdy nenašel nikdo kdo by víly osvobodil, rostou břízy i dub na ostrově dodnes.

 

************************************ 1 ************************************

Ahoj, zdravíme všechny spolu-robinsony.
Posíláme první, i když ještě neúplné zprávy z našeho ostrova. Při první návštěvě jsme ostrov obhlédli a stanovili odkud kam se rozléhá. Jméno dostal podle nejvýraznější dřeviny na ostrově - Březový. Víme už, že i když jaro teprve začíná, na ostrově se už jasně hlásí - našli jsme tu celé polštáře rozkvetlých sněženek, několik trsů bledulí a dokonce čemeřici ( kdo neví co je čemeřice, ať se podívá na fotky). Taky už vyrašili narcisy a v trávě je vidět, že v létě si užijeme lesních jahod. Abych vysvětlila tu bohatou květenu - nejsme si úplně jistí, že vše je dílem přírody. Ostrov se totiž nachází v blízkosti zahrady našeho dědy a ten se přiznal, že bledule a narcisy vysadil na paseku (teda na ostrov) on. Ze stromů jsme na ostrově našli břízy - dominantou jsou dvě srostlé břízy uprostřed, několik dubů - jeden je suchý a tak doufáme, že budeme moci pozorovat množství brouků, kteří ho budou "rozebírat", na okraji pár menších smrčků a dva vysoké modříny.Taky jsme vyzkoušeli, jestli se na ostrově dá hrát. Zahráli jsme si na schovávanou a návštěvník ostrova Kryštof nám ukázal jak umí lézt po stromech.Mapu zatím nemáme, ale chystáme se to
napravit. Zdena a spol.

 

Aktualizováno Úterý, 02 Červen 2015 11:28
 

Banner